Knjižara Antikvarne-knjige.com Načini plaćanja
ANTIKVARNE KNJIGE KNJIŽARA E KNJIGE NALOG INFO KORPA KONTAKT
≡ Prijavi se≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Otkup knjiga≡ Gde se nalazimo≡ Elektronske knjige
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
login
Gerasim Georgijević : Znameniti događaji novije srpske istorije (1. izdanje, 1838)
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci
Artikal: 23782  Zalihe: 1 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Beograd 1838, tvrdi nakn. polukožni povez, stanje vrlo dobro 4+**, str. 124, ćirilica, vidi opis i slike
Izdavač: Knjažesko srbska knjigopečatnja u Beogradu
Autor: Gerasim Georgijević
Težina: 0.2 kg
Dostava knjiga u celom svetu »

23,599 din  |  €199.99

Poruci pouzecem
url

Dodaj na Listu ≡

Znameniti događaji novije srpske istorije. Gotovo sasvim zaboravljena knjiga Gerasima Georgijevića, skoro da ima draž zabranjene knjige. A nije zabranjena, samo je zaboravljena, bezmalo od samog objavljivanja u Beogradu 1838. godine. Jedna od prvih srpskih knjiga štampanih u vreme kneza Miloša Obrenovića, 1838. u Beogradu, u oslobođenoj i obnovljenoj Srbiji. Istorijsko i lično, memoarsko svedočenje o vremenu Drugog srpskog ustanka, o Narodnoj skupštini u Kragujevcu 1830, o padeniju i razoreniju svete obitelji Studenice... u vezanom ili prostom slogu...

Pisana čistim narodnim jezikom, sa začuđujuće malo turcizama, što je za ono vreme retkost. U njoj se nalaze mnoge stare, izvorne srpske reči koje je pojelo vreme i koje su preuzeli "okolni" jezici (povest, obitelj itd.) Delo Gerasima Georgijevića uz pesme Filipa Višnjića i Srbijanke Sime Milutinovića zaokružuje epsku istinu o srpskim ustancima.

Gerasim Georgijević (1779-1839) Svedok i učesnik značajnih događaja sa početka XIX veka, jedan od trojice srpskih arhijereja hirotonisanih nakon sticanja crkvene autonomije, a kao jedan od malobrojnih pismenih ljudi u Srbiji toga doba ostavio je iza sebe pisano svedočanstvo o svome vremenu, knjigu "Znameniti događaji novije srpske istorije", štampanu u Beogradu 1838. godine. Iako skrajnut i neproučen o Georgijeviću su pisali Milan Đ. Milićević, Pavle Švabić, episkop Sava Vuković i sveštenici Aleksandar Sredojević i Marko Pavlović.

Gerasim je rođen 1779. godine u Vidinu. Njegovi roditelji Georgije i Anuca bili su vlaškog porekla. Na njegov razvoj uticala je porodica ali i sredina u kojoj je odrastao, a koja je bila jedan pd značajnijih ekonomskih i duhovnih centara na Balkanu, gde su svoje metohe imali mnogi manastiri, među kojima i naša Studenica. Pod tim uticajem Gerasim se kao petnaestogodišnjak zamonašio u manastiru Studenici. 1799. postao je jerođakon, a sledeće godine jeromonah. Bratstvo manastira Studenica sa arhimandritom Melentijem Nikšićem aktivno je učestvovalo u organizaciji ustanka. Zbog turske odmazde monasi (sa moštima Stef. Prvovenčanog) prelaze u manastir Vraćevšnicu i tu ostaju do propasti Prvog srpskog ustanka. U Vraćevšnici je monah Gerasim bio svedok važnih događaja. Tu su se 1810. sastali Karađorđe, vojvoda rudnički Milan Obrenović, arhimandrit Spiridon Filipović i Dositej Obradović radi dogovora o vojnim akcijama. 1812. u manastiru je održana skupština narodnih starešina, a na kojoj su pročitane odredbe Bukureškog mirovnog ugovora. U Vraćevšnici se Gerasim upoznao i sprijateljio sa arhimandritom Melentijem Popovićem, budućim mitropolitom i Milošem Obrenovićem. 1813. opet zbog odmazde bratstvo prelazi u manastir Fenek, odakle je Gerasim upućen u manastir Grgeteg, odakle je, nakon turske amnestije, prešao u manastir Voljavču. Aktivno se uključuje u pripreme za novi ustanak i u njemu učestvuje. Nakon Drugog srpskog ustanka boravi u manastirima Kalenić, Voljavča i Blagoveštenje rudničko, čiji je iguman bio od 1826.  kada je Joakim Vujić pohodio manastir.
1831. hirotonisan je za episkopa i postavljen za episkopa šabačkog. Za njegovog episkopovanja sagrađeno je u eparhiji šest crkava. umro je 29. marta 1839. godine i sahranjen u šabačkoj Sabornoj crkvi.

Kako ličnost, tako i delo Gerasima Georgijevića do danas nije dovoljno proučeno. Od prvog izdanja 1838. godine, trebalo je da prođe 172. godine da bi "Znameniti događaji..." bili ponovo naštampani (Službeni glasnik 2010).

** Na ovoj stranici predstavljeno je prvo izdanje iz 1838. godine. Knjige je prekoričena u divot polukožni povez. margine su opsečene, nedostaje 1 ilustracija.

Nalazite se na stranici knjige: Gerasim Georgijević : Znameniti događaji novije srpske istorije (1. izdanje, 1838)


© 2019 Internet knjižara Antikvarneknjige.com