Celokupna dela Dositeja Obradovića I-X : Dan. Medaković (1850)

Celokupna dela Dositeja Obradovića I-X : Dan. Medaković (1850)
Artikal: 23163 : Tezina: 1.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Knjige 1-10 u 3 toma, Zemun 1850, tvrdi nakn. polukožni povez, stanje vrlo dobro 4+*, ekstremno retke kao komplet, vidi slike

0 RSD

Dodaj na listu

Dositej Obradović (svetovno ime Dimitrije) (Čakovo, 1739 ili 1742. — Beograd, 28. mart 1811) je bio srpski prosvetitelj i reformator revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda. Rođen je u rumunskom delu Banata tadašnje Austrije. Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanja po celoj Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma. Ponesen takvim idejama radio je na prosvećivanju svog naroda, prevodio je razna dela među kojima su najpoznatije Ezopove basne, a potom je i sam pisao dela, prvenstveno programskog tipa, među kojima je najpoznatije „Život i priključenija“. Dositej je bio prvi popečitelj prosvete u Sovjetu i tvorac svečane pesme „Vostani Serbije“. Njegovi ostaci počivaju u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu.
Pojedinačni naslovi iz Dositejevih sabranih dela u izdanju Dan. Medakovića pojedinačno se povremeno pojavljuju u ponudi, međutim svih deset knjiga u kompletu su neuporedivo ređe, posebno lepo očuvane.
* Svih deset knjiga ima svoju originalnu naslovnu stranu, osim jedne, gde je umetnuta rekonstruisana naslovna. Ponegde se može pronaći poneka podvučena rečenica, ali retko. Drugih značajnijih mana ovaj komplet nema.