Istorija trgovine od početka sveta do naših vremena - Dimitrije Isailović (1816)

Istorija trgovine od početka sveta do naših vremena - Dimitrije Isailović (1816)
Artikal: 23719 : Tezina: 0.33 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Budim 1816, tvrdi nakn. polukožni povez, stanje: vrlo dobro 4+, str. XIV+462 sa prenumerantima, cirilica, ekstremno retka, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Dimitrije Isailović (Dalj, 26. oktobar 1783 — Beograd, 11. jun 1853) je bio prosvetni radnik, profesor i urednik „Srpskih novina“.

Njegov otac Jovan bio je živopisac i upravnik patrijaršijskih dobara u Dalju. Osnovnu školu pohađao je u Dalju i Bečkereku (Zrenjaninu). Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima, a Filozofski fakultet u Pešti 1808. Bio je profesor srednjih škola u Vojvodini i Srbiji, profesor Velike škole u Beogradu, visoki činovnik u državnoj upravi Srbije, savetnik kneza Miloša, učitelj knjaževskih sinova Milana i Mihaila. Igrao je važnu ulogu u organizovanju škola u Srbiji u prvoj polovini XIX vek-a. Sastavio je školske rečnike za francuski, njemački i latinski jezik. Jedan je od sedmorice osnivača i prvih potpredsednika Društva srpske slovesnosti, preteče kasnije nacionalne akademije nauka.
Tokom boravka u Somboru napisao je veliki rad „Istorija trgovine“ koji je 1816. godine štampan u Budimu. Knjiga je napisana u skladu sa kameralističkom teorijom. Tvrdio je da je trgovina pravi temelj građanskog društva, istinski temelj slobode, uzrok čovekove prilježnosti i blagostanja, da podstiče razvoj poljoprivrede i zanata i omogućuje priliv novca u zemlju. Ovo delo obrađuje istoriju trgovine od 1800. godine pre Hrista, do XVIII veka, obuhvatajući sve važnije svetske države, kraljevine, carstva. Isailovićeva Istorija trgovine je 1824. g. prevedena i objavljena na grčkom jeziku.
Orig. naslov: Ìstorìa trgovine otʺ početka sveta do naši vremena : kako e po svetu i u svima Carstvama rasla i opadala i do čega e danasʹ došla / sobrana Dimitrïemʺ Ìsaïlovičemʺ, Pri Kr. Pedagogïčeskomʺ naroda Slaveno-Serbskogʺ Učilišću Somborskomʺ, Pedagogïe, Metodïke i Ìstorïe Pragmatïčeske Profesoromʺ P. R. Vʺ Budimě : Pismeny Kral. Vseučilišća Peštanskogʺ, 1816