Grlica : kalendar crnogorski za godinu 1838 (sa potpisom Kneza Nikole Vasojevića)

Grlica : kalendar crnogorski za godinu 1838 (sa potpisom Kneza Nikole Vasojevića)
Artikal: 23786 : Tezina: 0.25 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, primerak sa potpisom kneza Nikole Vasojevića i zapisom Joanikija Pamučine, Cetinje 1837, tvrdi nakn. polukožni povez, stanje: skoro odlicno, str. 124, cirilica, ekstremno retka, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Grlica, kalendar crnogorski. Prvi časopis u Crnoj Gori. Izlazio od 1835. do 1839. godine. Primerak sa potpisom kneza Nikole Vasojevića (slika 5) i vlasničkim zapisom arhimandrita Joanikija Pamučine (slika 8). Sva godišta su ekstremno retka, posebno 1838 koga u fondovima nema nijedna biblioteka u Srbiji.

Knez Nikola Vasojević
, crnogorski iseljenik u Rusiju, visoki ruski oficir i vojni ataše u Carigradu, član međunarodne komisije za razgraničenje Knjaževine Srbije sa Turskom, glavni inženjer Knjaževine Srbije i prvi projektant magistralnoga puta Beograd – Bar, turski general kvartermajster, engleski konzul, osnivač prve srpske škole u Turskoj, inicijator Vasojevićko – poljske tajne vojne konvencije, putopisac i pesnik, rodoslovnik i kartograf, Evropljanin sa četiri državljanstva i trinaest evropskih jezika, osnivač regularne Knjaževine Holmije (Vasojevića) čiji je bio knez – to je bila ličnost kneza Nikole Vasojevića, u Vasojevićima zvanog i „Nikola Konsula“, koji je u prvoj polovini 19. veka svojom političkom aktivnošću potresao evropsku javnost''.

Koliko je snažan utisak knez Vasojević učinio na Njegoša govori i to što mu je za uspomenu poklonio večiti Orfelinov kalendar, i na istom spevao mu pohvalnu pjesmu, koja glasi: „Ratoljupče starih doba, za udrago srbsko ime, okadi nam naših grobah iz pušaka što zadime, na Turčina hitro skoči, nek se turska krv proliva, žertva mi je ta milija, nego ulja iz kandila , i izmirna i kadila.  Vladika crnogorski knezu Vasojeviću“.

Potpis Knez Nikola Vasoevič Konsul Engleski, 6. april 1838, nalazi se na 32. strani kalendara Grlica

Joanikije Pamučina (Zagradinje, kod Trebinja, 13. decembar 1810 — Mostar, 9. septembar 1870) je bio narodni dobrotvor, književnik, etnolog, arhimandrit, upravljao mitropolijom zahumsko-hercegovačkom 1860-1864 u Mostaru. Beležio je narodne umotvorine i pesme, priče, poslovice i zagonetke, opisivao je život i narodne običaje, spremao je građu i za istorijske radove. Većina njegovih književnih radova štampana je u Srpsko-dalmatinskom magazinu. Napisao je biografiju Ali-paše Stočevića Rizvanbegovića, u kojoj je ujedno i istorija Hercegovine toga doba.