NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Zlatnaja knižica - Pavle Solarić (1813)
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci
Opis: 1. izdanje, Venecija 1813, tvrdi polukožni nakn. povez, stanje skoro odlično, str. 108 (predgovor Solarić str. 9-24), ektremno retka, vidi slike
Artikal broj: 27110
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: Dimitrije i Pan Teodosije (Venecija)
Autor: Pavle Solarić
Težina: 0.2 kg
 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

Pavle Solarić (Bjelovar, 1779 – Venecija, 1821) bio je srpski lingvista, geograf, arheolog, prosvetitelj i pesnik, rođen u svešteničkoj porodici, u mestu Velika Pisanica kod Bjelovara. Zalagao se za svetovno obrazovanje Srba i, uz Dositeja Obradovića i Atanasija Stojkovića, smatra se najvećim prosvetiteljem svoga doba. Godine 1804. je napisao „Novo graždansko zemljopisanije“ – prvu geografiju na srpskom jeziku – koja je imali veliki odjek u ondašnjem srpskom društvu i kulturi.

Godine 1804. Solarić odlazi u Veneciju, u centar štamparstva, sa znamenitom bibliotekom. U društvu je najbogatijih tršćanskih Srba, trgovaca i brodovlasnika, čest gost u njihovim domovima. Proveo je u Veneciji osamnaest godina kao korektor u štampariji Pane Teodosija, u kojoj je štampana prva srpska geografija, Novo graždansko zemljopisanije (1804), u Solarićevom prevodu sa nemačkog. Njegovi predgovori Zemljopisaniju i Ključiću, kao i sami spisi, odjeknuli su u ondašnjoj srpskoj sredini.

U pismu Solariću, Dositej sa oduševljenjem govori o ovim spisima.Godine 1806. Solarić poboleva od tuberkuloze. Iste godine Dositej kreće u ustaničku Srbiju, dok Solarić celu 1807. provodi u bolesti. Umesto putovanja, piše "Pjesan o gozbi 1807" i još neke pesme. Uprkos bolesti, pesme zrače nadom i vedrinom. Solarić ipak, 1808, iz Trsta polazi u Beograd, ali se na putu, u Karlovcu, njegovo zdravlje pogoršava i on pada u postelju. U Karlovcu kod rođaka ostaje do kraja godine, uglavnom u postelji. Nastavlja da piše i pored bolesti i 1809. radi na svom glavnom delu, Jeroglifici, koju nažalost neće stići da završi. Objavljeni su samo neki odlomci. Napisao je knjige Uloguma čelovječeskoga (1809), Zlatnaja knjižica (1813) i Rimljani slavenstvovašči (1818). U Karlovcu Solarić se bavi prevođenjem, piše knjigu memoarske proze O samosti (1809).

Solarić je pesnik, prevodilac, reformator srpskog jezika i pravopisa, filolog i utemeljivač srpske terminologije u više naučnih disciplina. Sačinio je jednu od prvih srpskih bibliografija, i jednu od prvih srpskih istorija štamparstva, Pomenik knižeski (1810). Prevodio je filosofske, geografske, istorijske i druge tekstove i spise, ali pisao je i originalna dela.