NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
🆕 Nove knjige u ponudi
⚓ Stare mape i gravire
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
☆ Jugoslavija
☆ Srbija
☆ Beograd
☆ Hrvatska
☆ Crna Gora
☆ Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 IZDANJA NA STRANIM JEZICIMA
 SPECIJALNA SKZ IZDANJA
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...

Le Sažov Žil Blaz Santilanac I-VIII - Alen Rene Lesaž, preveo Lazo Zuban (1833-1844)

Slika knjige Artikal: 27964. 1. srpsko izdanje, knjige 1-8 povez. u II toma, Beograd 1833-1844 **, tvrdi orig. polukožni povez, stanje vrlo dobro 4+, ćirilica, vidi slike i opis | Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA | Pomoć
Izdavač: Knjažesko-Srbska Tipografia, Autor: Alen Rene Lesaž, Oblast: Bibliofilski primerci
  0 din.  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Alen Rene Lesaž (franc. Alan-Rene Lesage; Sarzo, 6. maj 1667 — Bulonj sir Mer, 17. novembar 1747) je bio francuski književnik, začetnik modernog realističkog romana.

Najbolje i najpoznatije Lesažovo delo je Istorija Žil Blasa od Santijane (franc. Histoire de Gil Blas de Santillane). Lesaž je ovaj roman dugo pisao i objavljivao u velikim vremenskim razmacima (1715, 1724, 1735).

Roman o Žil Blasu spada u roman razvoja i obrazovanja pojedinca gurnutog u nepoznati i raznoliki svet, pojedinca koji se bori za svoje mesto u tom svetu. To je takozvani „Bildungsroman“, roman razvoja ličnosti i njenog društvenog uspona, koji će tokom 18. veka doživeti veliki uspeh.

Prvi deo romana najobimniji je i pravi avanturistički roman. Odlikuju ga brojne epizode, vezane za česte promene Žil Blasove službe i njegovog kruga poznanika. On je tu pomalo skitnica, pomalo lopov, a najčešće lakej. Nošen mladalačkom bezbrižnošću, on se probija kroz život prepušten igri slučaja i okolnosti. U drugom delu Žil Blas postiže vrtoglavi uspeh postavši sekretar ministra vojvode od Lerme, ali spušta se i do najniže tačke moralnog pada. U trećem delu ton romana je opet promenjen. Izašavši iz zatvora, Žil Blas proživljava moralni preobražaj. On doživljava kratkotrajnu bračnu idilu, časno služi poštenog prvog ministra Olivaresa i prati ga u izgnanstvo. Roman se završava u građanskoj porodičnoj idili, u povlačenju iz sveta i posla, kao preduslovu za srećan i miran život.

Lazo Zuban (Melenci, 1795 – Beograd, 15. jun 1850) bio je filozof, književnik, političar i prevodilac, član Državnog saveta, kavaljer i jedan od ustavobranitelja.

** Radi se o prvom srpskom izdanju štampanom u periodu od 1833. do 1844. godine. Međutim, umesto knjige 1. iz 1833, u prvom tomu (koji sadrži knjige 1-4), povezana ja knjiga 1. preštampanog izdanja iz 1843. godine. Dokaz da ovaj primerak nije izuzetak pronašli smo u katalogu BMS, gde se za ponovljeno izdanje iz 1843. navodi da je zbog istog formata često povezivano zajedno sa ostalim delovima. Najverovatnije da je prva knjiga originalno izašla 1833. bila većeg formata od nastavaka i da zbog toga nije bila pogodna za uparivanje sa ostalim knjigama. S obzirom da je 8. knjiga štampana 1844. najverovatnije i povez datira iz iste ili približno iste godine.

Ekstremno retke kao komplet i u originalnom povezu.