NA ODMORU SMO DO 5.AVG.  SLANJE I PREUZIMANJE KNJIGA OD 6. AVGUSTA

Pred Vaskrs : Bojne pesme Mite Popovića (1877)

Pred Vaskrs : Bojne pesme Mite Popovića (1877)
Oblast: Poezija
Artikal: 30849 : Tezina: 0.2 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Novi Sad 1877, tvrdi nakn. povez, stanje: skoro odlično, str. 183+5, ćirilica, vidi slike

4 719 RSD

Dodaj na listu

Dimitrije „Mita“ Popović (Baja, 3. jul 1841 - Budimpešta, 8. jun 1888) je bio advokat i srpski pesnik iz Ugarske. Bio je član "Preodnice" i pitomac Tekelijanuma. Bio je prijatelj sa uglednim Srbima onoga doba u Ugarskoj: Svetozarom Miletićem, Jovanom Jovanovićem Zmajem, Lazom Kostićem. Posebno su mu bili bliski Stevan V. Popović, Jovan Paču, Nika Grujić Ognjan i drugi.

Popović je pisao u romantičnom maniru i njegove pesme su svojedobno bile veoma popularne, pa su na njih mnogi kompozitori komponovali melodiju (Jovan Paču, Aksentije Maksimović, Mita Topalović, Dragutin Blažek itd). Ušao je u knjigu Znameniti Srbi 19. veka Andre Gavrilovića. Njegove pesme štampali su svi značajni srpski listovi Danica, Letopis Matice srpske, Golub, Preodnica, Stražilovo i Javor.

Prvu, veliku, zbirku svojih pesama štampao je Mita 1874. godine izdanjem knjižare Braće Jovanovića u Pančevu (Odabrane pesme Mite Popovića). Godine 1877. izašla je u Novome Sadu zbirka njegovih bojnih pesama pod imenom "Pred Vaskrs", a godinu dana docnije i treća knjiga u kojoj su epske pesme o tadašnjem ratu srpsko-turskom i koja se zove "Svetli dani srpski".

Po karakteru Mita je bio često depresivan, sa crnim mislima, tugom i stalnim duševnim nemirom. Podlegao je duševnoj bolesti. Lečili su ga u gradu njegove mladosti, u Budimpešti. Tu je i umro, u Zavodu za umobolne 1888. godine. Noviji naučni radovi osporavaju oštru Kritiku Jovana Skerlića i Jovana Deretića o vrednosti Popovićeve poezije.
O Miti Popoviću i njegovim pesmama pročitajte tekst "Braca Mita - Somborski pesnik čije su pesme pevane u narodu".