NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
🆕 Nove knjige u ponudi
⚓ Stare mape i gravire
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
☆ Jugoslavija
☆ Srbija
☆ Beograd
☆ Hrvatska
☆ Crna Gora
☆ Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...

Franz von Bayros (1866-1924): Originalni Eks libris "Bruxelles", gospođica sa knjigom

Slika knjige Artikal: 31073. Ex libris, B.m, b.g, kraj XIX/poč. XX veka, tehnika: litografija, format sa paspartuom 23.5cm | Zalihe: 1 u zalihama | Pomoć
Izdavač: -, Autor: -, Oblast: Kolekcionarstvo
  2,949 din.  |  €24.99

Poruci pouzecem
url

Franz Wilhelm von Bayros.  Zagreb, 1866. - Beč, 1924.), austrijski erotski i pornografski ilustrator i slikar. Poznat je po svojoj seriji crteža u knjizi Priče sa stola za oblačenje. Pripadao je dekadentnom pokretu u umetnosti. Von Bayros je gimnaziju i studije slikarstva pohađao u Beču, počevši sa studijama 1882. na Akademie der bildenden Künste. 1888. zaposlio se u ateljeu Gottfrieda Seelosa. Uskoro je upao u visoko društvo te ulazi u krug prijatelja Johanna Strauss-a mlađeg, čiju je pastorku oženio 1896. Bayros je 1897. otišao na dalje obrazovanje u Minhen, gde pohađa poznatu školu Knirr. Prvu izložbu imao je 1904. u Minhenu. Ilustracijom knjiga bavio se do 1907., kada je protiv njega pokrenut postupak zbog ilustracija u knjizi Maxa Semmeraus-a Priče sa stola za oblačenje. Tada napušta Minhen i nastanjuje se u Beču. Između 1904. i 1908. ide na studije u Pariz i Italiju. Izložbe je takođe održao 1912. u Berlinu i 1913. u Budimpešti. Iste godine je učestvovao i na izložbi u Zagrebu sa stotinak radova (ekslibrisa i ilustracija knjiga).

U Minhenu se bavio crtanjem vinjeta i ilustrovanjem knjiga. Radio je crno-bele ilustracije u maniru rokokoa secesije. Posle Prvog svetskog rata ilustrovao je priče iz Hiljadu i jedne noći, Aretinove pesme, Kazanovine memoare, Aristofanovu Lizistratu i dr. Pored toga, Bayros je izradio i mnogobrojne ekslibrise, te ilustracije knjiga za Almathea-Verlag. Za Danteovu Božanstvenu komediju napravio je oko 2000 ilustracija. Kao slikar, najviše se bavio ženskim portretom. Potpuni popis njegovih ilustracija knjiga, mapa i ekslibrisa objavio je Rudolph Weigel u Lajpcigu 1926. Von Bayros je tokom života napravio više od 2000 crteža. Njegova dela se izlažu na svetskim izložbama erotike, a imaju ih u posedu i brojni svetski kolekcionari.