NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
 Domaća i jugoslovenska
 Istorija i teorija knjizevnosti
 Knjige za decu
 Narodna knjizevnost
 Naučna fantastika
 Poezija
 Reč i misao
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Osvojenje Bara, spjev Sima Popovića (Cetinje 1890)
Slika knjige
Oblast: Knjizevnost : Domaća i jugoslovenska
Opis: 1. izdanje, Cetinje 1890, tvrdi povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 161, slika Knj. Nikole, ćirilica, ekstremno retka, vidi slike i opis
Artikal broj: 31355
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: Knjaževsko crnogorska državna štamparija
Autor: Simo Popović
Težina: 0.4 kg
6,490 din  |  €55.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

U spjevu “Osvojenje Bara”, vojvode Sima Popovića, kaže se da knjaz Nikola izgleda kao stijena kada se izdaleka posmatra. Vojvoda Simo takođe kaže da su knjaza okolni Srbi smatrali svojim izbaviteljem i zaštitnikom, a Crnogorci brižnim vladarom koji se prema svima odnosi s ljubavlju. U prilog tome navodi se knjaževa pažnja prema ranjenom Marku Miljanovu. Navodno, kada je krenuo da oslobađa Bar, knjaz Nikola je pri prolasku kroz Danilovgrad osjećao potrebu da posjeti ranjenog vojvodu, koji se tu liječio. “Pa knez dični sjetio se/ Svog junaka i te noći;/ Da ne svrne ranjeniku/ Ne dade mu srce proći”, kaže vojvoda Simo Popović. Knjaz je, zatim, kako se navodi u ovom spjevu, tokom čitavog pohoda i opsade Bara hrabrio vojsku, a ranjenike je “obilato darivao”. Takođe, on je bio na poprištu najžešće borbe, predvodeći svoju vojsku “u boj ljuti”.

Pjesnik kaže i da se i u ovom pohodu pokazalo da je misao-vodilja knjaza Nikole - oslobođenje pokorenog naroda iz turskog ropstva. Na kraju spjeva se zato iskazuje želja da knjaz Nikola, kao nasljednik “prvih srpskih gospodara”, oslobodi čitavo Srpstvo: “Nadodaj mu ruku moćnu,/ Kud god krene svuđ da stigne,/ KaČ Bar slavni da sve Srpstvo/ U slobode sreće digne!”

Simo Popović rođen je u Tovarniku, (Srem – Srbija) 1844. godine. Završio je gimnaziju u Sremskim Karlovcima i Požunu (Bratislava). Studije je započeo u Požunu, a nastavio na Velikoj školi u Beogradu. Pošto je osumnjičen od vlasti kao protivnik režima prešao je u Zemun i radio kao novinar, a potom pokrenuo list za prosvjetu i privredu “Narodni prijatelj”. Sarađivao je u više listova i časopisa.

Rado je prihvatio poziv knjaza Nikole da dođe na Cetinje i pomogne modernizaciju mlade crnogorske knjaževine. Od dolaska u Crnu Goru 1870. pa do smrti ostao je veran svojoj novoj domovini.

Popović je i na Cetinju nastavio da se bavi novinarstvom. Bio je urednik prvih pravih crnogorskih novina – nezavisnog neđeljnika “Crnogorac”. Odigrao je značajnu ulogu u propagiranju oslobodilačkog zanosa u otporu prema Turskoj i Austo-Ugarskoj zbog čega je njegovo rasturanje u tim krajevima bilo zabranjeno. Zbog toga “Crnogorac” prestaje da izlazi, a umjesto njega se pojavio “Glas Crnogorca”, koji je takođe uređivao Simo Popović.

U ratu protiv Turske (1876-1878) knjaz Nikola je Sima imenovao za svog sekretara. Obavljao je posao ratnog izveštača iz glavnog crnogorskog vojnog štaba čiji su izveštaji preko “Glasa Crnogorca” stizali do Beograda, Zagreba, Novog Sada, Zadra i drugih krajeva Balkana. Za zasluge u ovom ratu knjaz mu je dodelio titulu vojvode. Obavljao je i dužnost ministra prosvete od 1886. d0 1903. Zalagao se da svaka škola ima biblioteku sa čitaonicom. Tvorac je Zakona o Knjaževoj biblioteci koji je donesen 1886. godine.

Uspješno se bavio prevođenjem sa nemačkog, poljskog i ruskog jezika. Napisao je dva spjeva (“Osvojenje Nikšića” i “Osvojenje Bara”), a u rukopisnoj zaostavštini nađeno je njegovo obimno memoarsko delo.

Život i rad vojvode Popovića tesno je isprepletan sa životom i političkom delatnošću knjaza Nikole. To se najbolje vidi iz Memoara vojvode Popovića koji su štampani tek 1995. godine. U periodu od 1916. do 1919. godine, bio je u emigraciji, u Francuskoj, zajedno sa kraljem Nikolom.

Umro je 1921. godine.

Prema Cobiss-u u fondovima svih biblioteka u Srbiji nalaze se samo 4 primerka ove knjige.