Osveta i sudbina ili Dragomir zupan trebinjski I-II. Evstatije Mihajlovic (1833)

Osveta i sudbina ili Dragomir zupan trebinjski I-II. Evstatije Mihajlovic (1833)
Artikal: 31786 : Tezina: 0.24 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Knjige 1-2, povez. zajedno, 1. izdanje, Budim 1833, tvrdi nakn. polukoz. povez, stanje: vrlo dobro 4+*, str. 8+150+prenumeranti, vidi slike i opis

15 339 RSD

Dodaj na listu

Jos kao student Evstatije Mihajlovic je pokazao sklonost ka romanticarskoj knjizevnosti ili kako ju je i sam zvao moralno-romanticeska povjest. Vrativsi se u Beckerek nakon studija odlucio je napisati svoj prvenac 1826. godine. Knjiga je izdata 1827. godine i zvala se Cvet nevinosti (Dobrivoj i Aleksandra). Potom je napisao romansiranu biografiju Marka Kraljevica, koja je iste godine izasla na nemackom jeziku u casopisu Iris. U istom maniru bilo je i njegovo naredno delo, roman Osveta i sudbina (Dragomir zupan trebinjski), koje je u dva toma stampano u Budimu 1833. godine. Usled velike popularnosti ovog dela u Beogradu je 1865. godine izaslo drugo izdanje. Ohrabren uspehom prethodnih pisanija otisnuo se u oblast istorije sa knjigom Iliri i Srblji (pregled narodnosti starosedioca Ilirika) 1843. godine.

*Prvi i drugi deo povezani zajedno. Prvi deo sadrzi bakroreznu ilustraciju. Drugi deo ima i originalni meki povez (repariran), ali u njemu nedostaje ilustracija na pocetku knjige. Na par mesta stari pecati s pocetka 20. veka i jedan potpis na naslovnoj prve knjige.