Velikaška borba u Srbiji, sv. I, članci Koste Arsenijevića (1889)

Velikaška borba u Srbiji, sv. I, članci Koste Arsenijevića (1889)
Artikal: 33812 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Opis: Sveska I*, Beograd 1889, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+ (ošteć. ćoška na prvih 20 str.), str. 64, ćirilica, vrlo retka, vidi opis

2 950 RSD

Dodaj na listu

* Sveska prva, sadrži 64 stranice. Sveska druga, sadrži stranice 65-119. Pišemo ovo kako ne bi izazvalo čuđenje jer se ova knjiga završava na 64 strani u pola rečenice. Ukupno su izašle tri sveske zaključno sa god. 1900. Ovo delo spada u vrlo retke srpske knjige, a još su ređe kao komplet.

Kosta I. Arsenijević (oko 1856 - 3. januar 1903), u mladosti socijalista, tipograf, publicista i pesnik. Saradnik srpskog socijaliste Svetozara Markovića i pobornik Pariske komune. Skerlić je za Kostu Arsenijevića navodio da je bio jedini pravi radnik u krugu pristalica Svetozara Markovića. Po pokretanju časopisao "Misao" 1882. godine socijalistička omladina izabrala ga je za urednika ovog svog časopisa. Zbog svojih političkih stavova i objavljenih radova jedno vreme proveo je u požarevačkom zatvoru. Bio je urednik omladinskog lista "Borba" tokom 1883. godine. Bio je intiman prijatelj sa Vojislavom Ilićem, koji je bio i drug iz detinjstva i sused tokom života na Paliluli u Beogradu. Vojislav Ilić je pisao i predgovor za njegovu nikada štampanu zbirku pesama. Razočaran i psihički oslabljen život je okončao samoubistvom.