Novo graždansko zemljeopisanije I-II - Pavle Solarić (1804, Venecija)

Novo graždansko zemljeopisanije I-II - Pavle Solarić (1804, Venecija)
Artikal: 34977 : Tezina: 0.85 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Venecija 1804, obe knjige povezane zajedno, tvrdi nakn. polukožni povez, stanje vrlo dobro 4+*, str. (XXII+474+246, ćirilica, vidi slike i opis

139 999 RSD

Dodaj na listu

Ново гражданско землеописаніе : перво На Езику Сербскомъ : у две части : Съ Землеписникомъ одъ XXXVII Листова. Часть 1-2. Соларић, Павле, 1779-1821.

„Novo graždansko zemljopisanije“, objavljeno u Veneciji 1804. godine u dve knjige, predstavlja prvu modernu geografiju štampanu na srpskom jeziku. Ovo Solarićevo kapitalno delo imalo je veliki odjek u ondašnjem srpskom društvu i kulturi.  U predgovoru „Zemljeopisaniju“ i u „Кljučiću“, Solarić govori o položaju čovjeka u kosmosu i ulozi nauke, koja je stepenica prema Bogu, a ne njegova negacija Uz Dositeja Obradovića i Atanasija Stojkovića, smatra se najvećim prosvetiteljem svoga doba. 

Pavle Solarić (1779 – 1821) bio je srpski lingvista, geograf i prosvetitelj, rođen u svešteničkoj porodici. Njegovo književno delo  je ogromno. Bio je pesnik, istoričar, filolog, tvorac srpske terminologije u više naučnih disciplina, prevodio je filosofske, geografske, istorijske i druge tekstove i spise, reformator je srpskog jezika i pravopisa, bavio se kartografijom i geometrijom… 


* Knjiga nema nikakvih značajnih nedostataka. Žućkaste fleke od starosti na listovima, jedan stari pečat u prvoj knjizi. Naslovni list i poslednji list druge knjige svojevremeno su bili dosta zaprljani, pa su pre povezivanja u novi polukožni povez profesionalno očišćeni, te je tekst na tim listovima bleđi. Ivica str. 48. popravljena.