Poslednjih šest godina naše novije istorije - od J. (general Jovan Mišković) 1892

Poslednjih šest godina naše novije istorije - od J. (general Jovan Mišković) 1892
Oblast: Istorija
Artikal: 35286 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Opis: Beograd 1892, 1. izdanje, tvrdi povez iz epohe, stanje vrlo dobro 4+ (pečat), str. 122, ćirilica, vrlo retka, vidi opis i slike

6 962 RSD

Dodaj na listu

"Poslednjih šest godina naše novije istorije”, naslov je knjige koja je objavljena 1892. godine u Beogradu, za vreme namesničke vlade, a samo nekoliko meseci pre državnog udara 1/13 aprila 1893. godine, kojim će maloletni kralj Aleksandar Obrenović preuzeti vlast i sesti na srpski presto. Autor ove knjige vrlo intrigantnog sadržaja potpisan je inicijalom “J”. Dok se u katalozima kao autor navodi Milutin Garašanin, u različitoj istorijskoj literaturi se autorstvo pripisuje generalu Jovanu Miškoviću. 

U prvoj rečenici uvoda pisac nam odmah otkriva sadržaj knjige, pa kaže: “Pitanje kraljice Natalije zanimalo je javno mnenje u jakoj meri. Ja ostavljam svakome da po duši oceni…”. Takođe, na istoj prvoj uvodnoj strani pisac nam daje do znanja na čijoj je strani u raspravi kralj Milan i kraljica Natalija: “Po mome mišljenju, nasilno odvajanje matere od njenoga jedinčeta tako je monstruozna nepravda…” Ceo tekst posvećen ovoj knjizi možete pročitati na našem Blogu: "Pitanje kraljice Natalije u očima anonimnog J."