Istorija srpske revolucije - Leopold Ranke, 1864

Istorija srpske revolucije - Leopold Ranke, 1864
Artikal: 5636 : Tezina: 0.25 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. srpsko izdanje, Beograd 1864, tvrdi orig. povez, str. 8+226+1, stanje skoro odlično (pečat, potpis), ćirilica. Prevod sa nemačkog: Stojan Novaković, vrlo retka

20 650 RSD

Dodaj na listu

Leopold fon Ranke (nem. Leopold von Ranke; Vihe, 21. decembar 1795 — Berlin, 23. maj 1886) bio je nemački istoričar, kod nas najpoznatiji po svom delu "Srpska revolucija". U Beču se Leopold Ranke upoznao i zbližio sa Vukom Stefanovićem Karadžićem, koji ga je veoma impresionirao i inspirisao da se posveti izučavanju srpskog ustanka - "revolucije". Započeo je čak da uči srpski jezik, da bi mogao bolje da ostvari nameru. Objavio je 1829. godine na nemačkom jeziku knjigu "Srpska revolucija". 

"Imao sam sreću da napišem istoriju prevrata i ratovanja za oslobođenje Srbije, onda još kada je bilo živih pamćenja tih događaja", napisao je, pedesetak godina kasnije, u svetu poznati i priznati nemački istoričar Leopold Ranke. Knjigom "Srpska revolucija", Ranke je skrenuo pažnju evropske javnosti na događaje na Balkanu, koji su ostali u senci Napoleonovih osvajanja.

Knjiga je doživela 1844. godine drugo prošireno izdanje, a pred kraj Rankeovog života priređeno je treće izdanje pod nazivom "Srbija i Turska u 19. veku". Stojan Novaković je preveo i objavio prvi deo 1864. godine u Beogradu.  Ova knjiga je zatim i nagrađena iz književnog fonda Ilije M. Kolarca.

Sadržaj knjige:

- Nešto o najstarijoj srpskoj istoriji
- Propast srpske slobode
- Osnove turskih ustanova u Srbiji
- Stanje, narodna filosofija i pojezija u srpskog naroda
- Otkuda dođoše noviji pokreti u Turskoj
- Otkuda su došli nemiri u Srbiji
- Ustanak na dahije
- Kako se razvio sukob sa sultanom
- Srpsko ratovanje za slobodu 1806. 1807.
- Kako se uredila srpska vlada
- Kako je stajala Srbija prema opštem stanju Evrope i Turske
- Ratovanje god. 1809. i 1810. dokle su se najdalje razmakle srpske granice
- Unutrašnji razdori. Monarhička vlast
- Bukureški mir
- Vojevanje 1813. godine
- Dodatak