Naša spoljašnja politika - Milovan Đ. Milovanović 1894

Naša spoljašnja politika - Milovan Đ. Milovanović 1894
Artikal: 24220 : Tezina: 0.05 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Beograd 1894, meki povez, stanje odlicno, str. 22, 24cm, cirilica, veoma retka

0 RSD

Dodaj na listu

Najbolji prikaz Milovanovićevog diplomatskog uspeha tokom mandata poslanika u Rimu, kako navodi njegov biograf, Dimitrije Đorđević, pružio je u jednom izveštaju Parizu, francuski ambasador Barer, jedna od najumnijih glava francuske diplomatije: „Poznajući u tančine balkanske poslove, obdaren živom inteligencijom i sigurnim sudom, Milovanović je uspeo da u rimskom političkom svetu zadobije daleko veći uticaj no što mu ga daje položaj jedne male zemlje. On [Milovanović] je svakako izvršio jak uticaj na akciju Italije na Balkanu, svojim mišljenjem i poverljivim savetima koje je davao Konzulti." [Italijanski ustavni sud].

Slobodan Jovanović je Milovana Milovanovića s pravom ocenio kao jednog od najboljih srpskih diplomata: „Srpske interese imao je stalno na umu, ali nije ih suviše naglašavao, nego ih je vezivao za neke više i opštije interese.

Milovan Đ. Milovanović (Beograd, 17. februar 1863 — Beograd, 18. jun 1912) je bio srpski teoretičar države i prava, istaknuti diplomata i političar, jedan od prvaka Narodne radikalne stranke. Bio je ministar inostranih dela za vreme Aneksione krize 1908 — 1909, a zatim i predsednik vlade Kraljevine Srbije (1911—1912) kada je zaključio savez sa Bugarskom koji je omogućio stvaranje Balkanskog saveza protiv Osmanskog carstva.