Istorija o razoreniji poslednjem svjatago grada Jerusalima i o vzjatiji Konstantinopolja - Vićentije Rakić (1804)

Istorija o razoreniji poslednjem svjatago grada Jerusalima i o vzjatiji Konstantinopolja - Vićentije Rakić (1804)
Artikal: 23918 : Tezina: 0.3 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Venecija 1804, tvrdi nakn. kožni povez, 19x12cm, stanje vrlo dobro 4+*, str. 128, ilustr. sa 5 bakroreza**, crkvenoslovenski, ekstremno retka, vidi opis i slike

0 RSD

Dodaj na listu

Pun naslov: Istorìa o razoreniî posledněmʺ svjatago grada Ìerusalima i o vzjatìi Konstantinopolja / Sočinennaja stihami Vïkentïemʺ Rakičemʺ Fenečkimʺ, Efimerïemʺ cerkve svjatago Spýrïdona vʺ Trïestě sušćïja

Vićentije Rakić
(Zemun, 29.04.1750 — Fenek, 29.03.1818), srpski pisac, pesnik i sveštenik. Rakić Vićentije, rodio se u Zemunu, godine 1750, gde se i učio, oženio, i postao trgovac.Kada je ostao udovac, otišao je 18. avgusta 1785. u manastir Fenek, gde ga je 9. aprila 1786. zakaluđerio iguman Sofronije Stefanović, nadenuvši mu ime Vićentije.

Rakić je neko vreme i u Šapcu služio kao sveštenik, i tu je napisao Život Aleksija čoveka Božijega. Godine 1796, postao je iguman manastiru Feneku. Od 1799. do 1810, Rakić je bio u Trstu kao sveštenik pri crkvi Svetoga Spiridona. U Trstu je Vićentije Rakić našao što mu je bilo potrebno. U Trstu je bilo u to vreme mnogo bogatih srpskih i grčkih familija u kojima su mu vrata u svako doba bila otvorena. Tu je ostao punih jedanaest godina. Uz hrišćansko delo i dobar život posvetio se crkvenoj književnosti.

Vićentije Rakić je bio samouk i sam je naučio grčki, ruski i italijanski. Počeo se baviti knjigom još dok je bio u Šapcu. On je u dosta tečne stihove i na narodnom jeziku opevao živote hrišćanskih svetaca, i ostavio za sobom ceo jedan niz pobožnih spevova. Od spevova te vrste najpoznatiji su: PѣsnЬ istoričeskaя ω žitii svяtogω i pravednagω Alekξiя Čelovѣka Božïя (Budim, 1798) i Žértva Avraámova (Budim, 1799). Hrišćanske legende, Rakić je preveo u prostim i razumljivim i tečnim narodnim stihovima. Rakić je pored toga napisao još jedan ceo niz raznih knjiga: jednu istoriju manastira Feneka, Istoriju carskog grada Jerusalima, koja je doživela dva izdanja, crkvene propovedi, jedan spev o pobedi crnogorskoj nad Turcima, jedan italijansko - srpski rečnik.

Duhovno usamljen, ali u prostom narodu mnogo i rado čitan, on nastavlja prekinutu crkvenu tradiciju u srpskoj književnosti. To je jedan od retkih pobožnih popularnih pesnika kakve su u velikom broju imale katoličke književnosti. Inače, to je jedan od najčitanijih srpskih pisaca u početku XIX veka.

* Nov kožni povez urađen prema drugom primerku iz izdanja Teodosijeve štamparije u Veneciji. ** U prilogu 5 bakroreza (vidi slike), od čega 4 originalna. Peti prilog nedostaje. Urađena reprodukcija sa originala iz drugog primerka knjige.