Biblija, Stari i Novi zavet u pet knjiga I-V, Budim 1804 - mitropolit Stefan Stratimirović (Prva srpska Biblija)

Biblija, Stari i Novi zavet u pet knjiga I-V, Budim 1804  - mitropolit Stefan Stratimirović (Prva srpska Biblija)
Artikal: 25986 : Tezina: 2.5 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Knjige 1-5, 1. izdanje, Budim 1804, tvrdi origin. kožni povez, stanje: vrlo dobro 4+*, 20x13cm, ekstremno retke kao komplet, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Prva srpska kompletna štampana Biblija. Prvo izdanje štampano u Budimu 1804. godine. Izdata je pod pokroviteljstvom mitropolita karlovačkog Stefana Stratimirovića (1757-1836) a prema moskovskom izdanju iz 1778. godine. Ekstremno retke kao komplet, posebno lepo očuvane i u originalnom povezu.Origin. naslov: Bíblïa sirěčʹ Knigi svjašćennagõ pisaníja Vethagõ i Novagõ zavěta. Na Slavenskom° ęzłcě pervłm° tisnenïem, V° Gradě Búdimě : V° Slaveno-Serbskoì, Valahíìskoì, i vostočnłh° ęzłkõv° Tîpografïi Kralevskagõ Unïversïteta, 1804.

Petotomna Biblija ili Slavjanskaja Biblija čiji je izdavač mitropolit Stefan, je izašla iste godine kada je podignut Prvi srpski ustanak pod Karađorđem. Iste 1804. u Engleskoj je osnovano Britansko i inostrano biblijsko društvo. Takođe je interesantan i podatak da je pre 200 godina, tačnije godine 1804., Biblija bila prevedena na samo 67 jezika.

*Svih pet knjiga su u originalnom povezu iz epohe. Izvršene su manje popravke na hrbatima. Naslovna strana samo na prvoj knjizi. Očuvanost varira od knjige do knjige, od jakog vrlo dobrog do skoro odličnog. Na skoro svim tomovima unutrašnje stranice su kao nove.