Osmanida (Osman) - Ivan Gundulić, Jevta Popović 1827

Osmanida (Osman) - Ivan Gundulić, Jevta Popović 1827
Artikal: 26956 : Tezina: 0.2 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. ćirilično izdanje "Osmana", Budim 1827, meki orig. + tvrdi nakn. polukožni povez, stanje vrlo dobro *, str. VIII+200+10, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Razna dela Jevte Popovića, sv. 1: Osmanida Ivana Gundulića dubrovčanina: spevana 1621 leta (Osman spevan Ivanom Gundulićem vlastelinom dubrovačkim 1621. godine). Prvo ćirilično izdanje Gundulićevog "Osmana". Na ćirilicu preveo i izdao Jevta Popović.

O Jevti Popoviću, srpskom trgovcu iz Trsta se veoma malo zna, nema ga u starim i novim enciklopedijama.O čoveku koji je objavio prvo ćirilično izdanje Gundulićevog "Osmana" (Osmanida Budim 1827) i "Milošijadu" 1829. Vukovim pravopisom znamo da je rođen 1791. a umro 1832. godine. Bio je poreklom iz Srema. Osim što je bio uspešan trgovac bavio se pisanjem i izdavanjem knjiga. Popović je bio u kontaktu sa svim značajnijim srbima tog vremena koji su stalno ili povremeno živeli i radili u Trstu i Veneciji, kao što su: Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Joakim Vujić, Pavle Solarić, Vićentije Rakić, German Anđelić, Gerasim Zelić, Lukijan Mušicki, Matija Ban.
* na originalnom broš omotu, naslovnoj i prvoj strani ovog primerka izvršena reparacija ivica. Knjiga je u originalnom stanju i formatu, nije obrezana. Unutrašnjost vrlo dobro 4+/skoro odlično.
Treba napomenuti da je Jevta Popović pripremio izdanje "Suza Radmilovih" (1826) Vladislava Menčetića - to je prva knjiga štampana Vukovom azbukom koju nije on izdao. U predgovoru "Milošijade" sam Popović piše: "Pisao sam ovo djelo novom azbukom srpskom, što sam sudio, da je mlogo pravija za srpski jezik (a osobito za stvari skladovne) od svake stare Azbuke, koju su Srblji do sada upotrebljavali...", dalje "obrisala cenzura".

Jevta Popović napisao je u Trstu, a izdao Josif Milovuk 1831. u Pešti i "Sveslavije ili Panteon" u tri sveske: I. Dušan II. Knez Lazar car srpski III. Miloš Obilić. (Свеславије или Повјесница добродјетелни и сјајни Србаља)