Knjižara Antikvarne-knjige.com Načini plaćanja
NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Za slobodu i narod - Vladimir Jovanović (1868)
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci
Opis: 1. izdanje, Novi Sad 1868, meki orig. + tvrdi nakn. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 4+275+5, ćirilica, vrlo retka, vidi slike i opis
Artikal broj: 27960
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: Platonova štamparija, N. Sad
Autor: Vladimir Jovanović
Težina: 0.3 kg
 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

Izdvajamo iz sadržaja: Srbski narod i istočno pitanje - Nekolike crte iz istorijskog života Srbskog... - Srbenda i gotovan - Srbin i Srbkinja, takvi kakvi su - Srbska omladina - Sloga Srbske omladine - Prva skupština Srbske omladine - Naš narodni položaj...

Citat iz poglavlja "Srbenda i gotovan": "Srbenda misli da je zemaljska uprava bolja što je prostija i jevtinija, što više sloboda služi za osnov javnom miru i poredku; gotovan ne može da se "reguliše" bez "špiona i "silexija". (...) Srbenda  poštuje nauku, on šalje svoje sinove u prosvećeni svet da se uče, on podiže škole i na svom ognjištu, samo on hoće nauku koja  uči da se  u znoju svog lica svoj leb jede, koja dovodi čoveka u saglasnost sa sobom i svetom, koja se slaže sa istinskim potrebama života  i koja uzdiže duh naroda; gotovanu je nauka ono što vodi "gospodstvu",  a ne radnji, što izvodi čoveka iz sebe samoga i sveta, što ne može da se služi životom i što ubija duh u narodu.(...) Srbenda  se divi slavi svojih predaka, ne smeće s uma svoju braću koja u robstvu cvile, i klanja se velikom duhu srbskom koji Crnoj Gori onakve sokolove daje,; gotovan peva himne Sultanu, podvikuje da "u Srbiji nema ljudi" i dovodi u sumnju značaj srbskih junaka koje on naziva "mala plemena srbska". Srbenda  se bori za slobodu i jednakost; gotovan se oblizuje oko "samovlaštine", oko "carigradskih berata", oko "carskih ordena", oko "tajnih fondova"."

Vladimir Jovanović
(1833-1922), otac Slobodana Jovanovića, bio je  ministar finansija, potpredsednik Državnog saveta, član Senata (Gornjeg doma), profesor Političke ekonomije na Velikoj školi, ideolog Liberalna stranke, ekonomista, političar, novinar, predsednik Srpskog učenog društva i počasni član Srpske kraljevske akademije.

Školovao se u Nemačkoj (poljoprivredne i ekonomske nauke). U Srbiji je bio profesor ekonomije na Pravnom fakultetu, ministar finansija i predsednik Srpskog naučnog društva. Predstavljao je Srbiju u Londonu posle bombardovanja Beograda 1862. g. Bio je liberal, propagirao je individualnu slobodu, nacionalno oslobođenje i prosvećivanje. Zbog toga je dolazio u sukob sa režimom kneza Mihaila; proveo je sedam meseci u zatvoru u Novom Sadu posle ubistva kneza Mihaila 1868. g. U Ženevi je uređivao časopis Sloboda. Na Jovanovića je uticao Džon Stjuart Mil i britanski parlamentarni sistem.

Dela: Politički rečnik, Za slobodu i narod, Osnovi snage i veličine srbske, Privredni red i pokret u društvenom i društvenom i međunarodnom životu, Autobiografske beleške Vladimira Jovanovića, Uspomene, spis: Srbski narod i Istočno pitanje; članak: Društvena i međunarodna borba za opstanak (Glasnik Srpskog učenog društva).


© 2006-2020 Internet knjižara Antikvarneknjige.com