Ljuba Milanova, jedna romantičeska povjest - Atanasije Nikolić (1830)

Ljuba Milanova, jedna romantičeska povjest  - Atanasije Nikolić (1830)
Artikal: 29583 : Tezina: 0.16 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Budim 1830, tvrdi naknad. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 119+24+1 bakrorez, ćirilica, vrlo retka, vidi slike

0 RSD

Dodaj na listu

Ljuba Milanova, jedna romantičeska povjest, istorijski roman Atanasija Nikolića koji se bavi srpskim srednjim vekom, periodom vlade Cara Dušana.

Atanasije Nikolić (Bački Brestovac, Bačka, 18. januar 1803 — Beograd, 28. jul 1882) je bio prosvetni i književni radnik, profesor i prvi rektor Liceja. Bio je saradnik i poverljiva ličnost kneza Mihaila Obrenovića i Ilije Garašanina. Bio je u policijskim i drugim službama. Zaslužan je za uređivanje Beograda. Pisao je drame, poljoprivredne pouke, udžbenike, književne prikaze i dr; skupljao je narodne pripovetke. Kao prvi rektor Liceja u Kragujevcu počeo je sa radom 3. oktobra 1839. i predavao je matematiku na Liceju do kraja oktobra 1842. kada je došlo do smene dinastija na srpskom prestolu. Ima velike zasluge i za početke matematike u Srbiji. Atanasije Nikolić je napisao prve udžbenike iz matematike za Licej. Na njegov predlog Savindan je od 1840. u Srbiji ustanovljen kao školska slava.

Nastavljajući rad Joakima Vujića u vreme kada su pozorišne predstave bile veoma retka pojava, napisao je više pozorišnih komada, kao što su:

  • „Ženidba cara Dušana“, u romantičarskom stilu, u čijoj predstavi izvedenoj novembra 1840, u čast imendana kneza Mihaila je bio glumac i režiser.
  • „Kraljević Marko i Arapin“, Beograd (1841)
  • „Kraljević Marko i Vuča Đeneral“
  • „Zidanje Ravanice“,
  • „Zidanje Skadra na Bojani“
  • „Dragoljub kralj srpski“

Njegovi komadi su se decenijama prikazivali u srpskim pozorištima