Durch Bosnien. Illustrirter Fuhrer auf der K.K. Bosna-Bahn... von Svetozar Boroevic (1887)

Durch Bosnien. Illustrirter Fuhrer auf der K.K. Bosna-Bahn... von Svetozar Boroevic (1887)
Artikal: 33470 : Tezina: 0.21 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Izdavač:
Opis: 1. izdanje, Wien 1887, tvrdi orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 101 + 2 karte u prilogu, ilustracije, jezik: nemacki, vidi slike i opis

20 650 RSD

Dodaj na listu

Pun naslov

Durch Bosnien : illustrirter Fuhrer auf der k. k. Bosna-Bahn und der bosnisch-hercegovinischen Staatsbahn Doboj-Siminhan.

* Primerak sa dva pecata pesadije Austrougarske vojske. Oficirska biblioteka.

O autoru

Svetozar Borojevic od Bojne, (nem. Svetozar Boroevic von Bojna; Umetic, kod Kostajnice, 13. decembar 1856 - Klagenfurt, 23. maj 1920) bio je feldmarsal austrougarske vojske, jedan od najistaknutijih austrijskih vojskovodja, ugarski plemic (od 1905) sa pravom da bude proizveden u ugarskog barona (od 1917). Rodjen je u srpskoj pravoslavnoj porodici.

Svetozar Borojevic posebno se istakao prilikom zauzimanja Bosne i Hercegovine 1878. godine, posebno Sarajeva, gde je odlukom Berlinskog kongresa, uvedena austrijska uprava, koja je trajala do 1918. godine.

Borojevic je jedini Srbin i Juzni Sloven koji je stekao cin feldmarsal-lajtnanta u vojsci K.u.K. monarhije. Nakon zavrsetka Prvog svetskog rata poslao je molbu da bude primljen u vojsku novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca sa cinom vojvode, ali je ta njegova molba odbijena, iako se smatrao jednim od od najuspesnijih vojskovodja u Prvom svetskom ratu