Jovan Cvijić : Karst, geografska monografija (1895)

Jovan Cvijić : Karst, geografska monografija (1895)
Oblast: Nauka
Artikal: 5070 : Tezina: 0.35 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. srpsko izdanje, Beograd 1895, str. IX+173, tvrdi naknad. + meki orig. povez, stanje: vrlo dobro*, ćirilica, retka, vidi opis i slike

0 RSD

Dodaj na listu

Prvo srpsko izdanje doktorske teze Jovana Cvijića "Karst" (Das Karstphänomen)
Jovan Cvijić je 1889. upisao studije fizičke geografije i geologije na Bečkom univerzitetu. U to vreme predavanja iz geomorfologije držao je čuveni naučnik dr Albreht Penk (nem. Albrecht Penck), geotektoniku je držao profesor Edvard Zis (tadašnji predsednik Austrijske akademije nauka), a klimatologiju Julijus fon Han.

Cvijić je doktorirao 1893. godine na Univerzitetu u Beču. Njegova doktorska teza pod nazivom „Das Karstphänomen“ predstavila ga je široj javnosti i učinila poznatim u svetskim naučnim krugovima. Ovaj rad je kasnije preveden na više jezika (kod nas „Karst“, 1895) a zahvaljujući njemu Cvijić se u svetu smatra utemeljivačem karstologije. Britanski naučnik Arčibald Giki je napisao da ovo predstavlja „zastavničko delo“ nauke.

*Reparirana naslovna i prva strana koje su bile oštećene. Zaprljan prednji omot. Na omotu pečat da je država otkupila ovaj primerak i pečat preth. vlasnika. Unutrašnjost knjige nema oštećenja. Vidi slike u prilogu.